Om Redeem

Detta är Reedeam

Kompetensutveckling för industrins klimatomställning i samarbete med industrin

Luleå tekniska universitet, Mälardalens universitet och Örebro Universitet samproducerar tillsammans med industrin utbildning i projektet REEDEAM, Klimatneutral produktion, elektrifiering, digitalisering och automation för den råvarubaserade värdekedjan. Syftet med REEDEAM är att etablera en långsiktig samverkan mellan lärosätena utifrån sina vetenskapliga styrkeområden och bidra med relevant kompetens på avancerad nivå anpassad till näringslivets reella behov i klimatomställningen. En planerad forskarskola kommer ge näringslivet större tillgång till doktorskompetens och ytterligare stärka lärosätenas gemensamma samverkan med omkringliggande näringsliv och samhälle.

Utgångspunkten är lärosätenas vetenskapliga styrkeområden inom produktion, digitalisering och automation, elektrifiering samt samspelet mellan människa, teknik, organisation och samhälle för att samlat möta näringslivets strategiska kompetensbehov kopplat till klimatomställningen. Satsningen ligger väl i linje med lärosätenas befintliga strategier såsom de strategiska framtidsområdena Naturresurser för hållbar samhällsomvandling och Hållbar materialanvändning i en uppkopplad och cirkulär ekonomi på Luleå tekniska universitet; Mälardalens universitets starka forskningsmiljöer Framtidens Energi och Pålitliga smarta system; samt de strategiska satsningarna inom AI och Robotik och Gruva vid Örebro universitet. Lärdomar och erfarenheter från KK-stiftelsens expertkompetensprogram integreras och säkerställer effektivitet och kvalitet i genomförandet med att skapa ett sammanhållet kompetenserbjudande.

REEDEAM har etablerat en gemensam plattform mellan lärosätena för samproduktion med berörda industriföretag (WP1), utveckla innovativa former för utbildning i samverkan med industrin på avancerad och forskarnivå (WP2) och skapa nya former för rekrytering, studentnöjdhet och genomströmning (WP3). För att förstärka satsningen kommer en ansökan om en anknytande forskarskola att utvecklas som en integrerad del i projektet (WP4). Lärosätenas lärdomar och erfarenheter från Expertkompetensprogrammet och tidigare utbildningssamverkan med industrin kommer att tillvaratas.

Reedeam-projektet finansieras av KK-stiftelsen och pågår under perioden 2023-2027.

Reedeam-Projektet

Kompetensutveckling
för industrins
klimatomställning

Reedeam - Lulea tekniska-universitet
Reedeam - Malardalens universitet
Reedeam - Örebro Universitet
Kontakt

Hör av dig till projektledningen om du har frågor

Programansvarig
Bjarne Bergquist, Projektledare för Reedeam

Telefon
T: +46 920-49 21 37

Skicka brev
Gatuadress
Postnummer, Stad
Land